Een diepe leegte en verlangen naar Gods Woord
Diep in het binnenland, op de grens van Suriname en Frans-Guyana, in het dorp Apomatapu, woont een bijzondere vrouw genaamd Danki Tatsjana. Net zoals veel van haar leeftijdsgenoten in de gemeenschap, heeft Tatsjana nooit de kans gehad om naar school te gaan. Ze kan niet lezen of schrijven. Dit vormde al een belemmering voor haar ontwikkeling. Maar nu Tatsjana zich heeft bekeerd, maakt haar leesbeperking het ontzettend moeilijk om in haar geloof te groeien.
Elke zondag ging Tatsjana naar de kerk, waar ze luisterde naar de preken over de Bijbel en opgebouwd werd in het geloof. Hoewel ze de boodschap duidelijk hoorde, vergat ze bij thuiskomst grote delen van wat er gepredikt was. Dit creëerde een leegte in haar hart – een diep verlangen om het Woord van God beter te begrijpen en te leven volgens Zijn wil.
"Maar hoe kon ze dat doen, zonder te kunnen lezen?"
Zoals bij Tatsjana, zijn er in Suriname en wereldwijd miljoenen mensen die niet kunnen lezen en daardoor verstoken zijn van het woord van God. Ze zijn afhankelijk van anderen om hun geloof te versterken.
Dit doet denken aan het verhaal van William Cameron Townsend. In 1917, op 19-jarige leeftijd, reisde hij als missionaris naar Guatemala met de hoop om het evangelie in het Spaans te prediken en Spaanse Bijbels te verkopen. Maar de mensen reageerden niet zoals hij had verwacht. Een paar dagen later kwam een oude man naar hem toe, die gebrekkig Spaans sprak, en zei: "Meneer, als uw God zo groot is, waarom spreekt Hij mijn taal dan niet?"
Townsend besefte dat God deze man zeker in zijn eigen taal sprak – Cakchiquel – maar de Bijbel was nooit in die taal vertaald. De daaropvolgende 17 jaar leerde Cameron de taal van deze mensen en vertaalde hij het Nieuwe Testament in hun hartstaal, zodat ze God konden kennen en Hem konden aanbidden op een manier die hun ziel raakte.
Net zoals Townsend's missie in Guatemala, geloven wij dat Gods Woord toegankelijk moet zijn voor iedereen, ongeacht hun taal of hun vermogen om te lezen. Het is ons gebed dat het Woord van God in de taal van het hart van elk volk zal spreken, inclusief de velen zoals Tatsjana die verlangen naar Zijn Woord.
God is in staat om door Zijn Woord mensen te bemoedigen, aan te raken, te zegenen, en om levens en gemeenschappen te veranderen.
Maar hoe kan iemand tot geloof komen en in zijn geloof opgebouwd worden als het Woord van God voor hem niet beschikbaar is? Zoals Paulus het verwoordt in Romeinen 10:14 (NBV): "Maar hoe kunnen ze Hem aanroepen als ze niet in Hem geloven? En hoe kunnen ze in Hem geloven als ze nooit van Hem gehoord hebben?"
Schrijf je hier in voor onze nieuwsflitsen!
Blijf op de hoogte van het vervolg van dit verhaal en andere inspirerende verhalen, al onze activiteiten en acties. Vul je e-mailadres in en ontvang regelmatig updates van het Surinaams Bijbelgenootschap rechtstreeks in je inbox!
Oktobermaand – Bijbelmaand 2024: De Bijbel voor iedereen
De maand oktober is voor het Surinaams Bijbelgenootschap (SBG) een bijzondere maand. Elk jaar roepen we oktober uit tot de Bijbelmaand – een periode waarin we extra stilstaan bij het belang van de Bijbel en onze missie om ervoor te zorgen dat iedereen in Suriname en Guyana toegang heeft tot Gods Woord.